Mentorluk Programı İşleyiş Süreci Nasıldır?
Mentorluk Programına dahil olan adayların belirlenmesi;
1. Mentor adayları belirlenirken eğitim-öğretim planları ve önceki yıllarda alınan geri bildirimler dikkate alınarak Mentorluk Komisyonu ve dekanlık tarafından mentor havuzu oluşturulur.
2. Mentorluk Komisyonu, belirlenen mentor adaylarından alınan kapsamlı bir özgeçmişi ve bir adet fotoğrafı Mentorluk Sistemine ekler. (Bu işlem komisyon tarafından gerçekleştirilir).
3. Mentorluk takvimi belirlenerek öğrencilere duyurulur ve gerekli toplantılar yapılır.
4. Mentorluk Sistemi önceden duyurulmuş tarih ve saatte mentilere açılır. Programa katılmak isteyen öğrenciler sistem üzerinden tercih ettikleri mentoru seçerek kayıt yaptırırlar. Mentor kontenjanları mentorluk komisyonunun uygun gördüğü sınırlarla belirlenir.
Mentorluk Programı görüşmeleri;
1. İlk görüşme tarihi ve yeri Mentorluk Komisyonu tarafından mentorların uygunluk durumuna göre belirlenir ve bilgilendirme toplantısında öğrencilere duyurulur.
2. İlk görüşmenin Fakülte’de yapılması tavsiye edilir. Sonraki görüşmeleri Fakülte’de yapmak isteyen Mentorlar komisyonla iletişime geçerek bilgi alabilirler.
3. Mentorluk programı kapsamında gerçekleştirilen görüşme sayısının en az 3 olması beklenir. Görüşme tarihleri mentor ve mentiler arasında ortak belirlenir.
4. Mentor ve menti arasında gerçekleşecek iletişim tarafların uygun gördüğü bir kanal üzerinden gerçekleştirilir (e-mail, whatsapp, telefon, vb..).
5. Mentorluk Komisyonu görüşmelerle ilgili fotoğraf talep edebilir ve bu fotoğrafları gerekli gördüğü durumlarda sosyal medya ve web sitelerinde kullanabilir.
Mentorluk Sürecinde Konu Önerileri
Programa Mentor olarak katkı sunacak kişiler için konu önerileri aşağıdaki gibidir.
1. İş ve sosyal hayatla ilgili kişisel tecrübelerin aktarılması
2. Doğru meslek seçimi ve kariyer planlama ile ilgili bilgi ve tecrübelerin aktarılması, karşılaşılan zorlukların üstesinden gelme ve mücadeleyi sağlayan motivasyonların paylaşılması
3. Hayatın risklerden oluştuğunu, başarısızlıkların bir engelden çok bir sonraki adım için basamak olduğunun katılımcılılara aktarılması
4. Mentorun uzmanlık alanıyla ilgili deneyimlerini paylaşması (Girişimcilik, proje desteği, risk sermayesi, kamu kurumlarında kariyer, bürokrasi, iş ve sosyal hayatta etik, liyakat, emek, …)
5. İstihdam sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve kariyer planlama