Abdülkadir SELVİ

Yeni Şafak

 

Erdoğan'ın o çıkışının ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale süresini uzatabileceğini bildirdi. Ancak ABD'nin ihaleye neden bu kadar tepki gösterdiği de ortaya çıktı.

 

26 Eylül'deki Savunma Sanayii İcra Kurulu'ndan iki maddelik karar çıktı. Firma tercihiaçıklanırken, tamamen yerli ve daha uzun menzilli füze sistemi üretme kararı gizli tutuldu. O madde ABD'yi rahatsız etti.

 

Yeni Şafak gazetesinden Abdülkadir Selvi'nin haberine göre, füze hızı kadar olmasa da Çin'den alınacak füze konusunda hızlı gelişmeler yaşanıyor.

 

Çin füzesine ABD'nin beklentilerin ötesinde tepki göstermesi üzerine Başbakan Erdoğan, 'Füze için teklif getirilirse düşünürüz' demişti.

 

Başbakan'ın bu açıklamasından sonra kritik bir adım atıldı. Savunma Sanayii, füze ihalesinde görüşmeye kalan üç firmaya teklif sürelerini 31 Ocak 2014 tarihine kadar uzatmaları vetekliflerini yenilemeleri için yazı yazdı.

 

Çin'in birinci sırada yer aldığı füze ihalesinde Fransa-İtalya ortaklığı ve ABD görüşmeye kalmıştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ilgili firmalara gönderilen resmi yazıda, 31 Ekimtarihinde dolacak olan teklif sürelerinin 31 Ocak tarihine kadar uzatılabileceği bildirildi. Firmalara teklif süreleriyle birlikte yeni teklifte de bulunabilecekleri ve bunun değerlendirmeye alınacağı iletildi. Başbakan Erdoğan'ın, 'Yeni teklif getirsinler görüşürüz' açıklamasından sonra ilk somut adım atıldı. Böylece, ihalenin Çin'e verilmesine tepki gösteren ABD'ye teklif süresini uzatma ve yeniteklif sunma imkanı sağlandı.

 

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİ

ABD'liler füze ihalesinde 'her şey bir anda oldu-bitti' şeklinde bir hava oluşturmaya  çalışıyorlar ama durum bu gerçeği yansıtmıyor. Türkiye, Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesine tam 6 yıl önce çıktı.  Teklifler alındı, değerlendirmeler yapıldı. 31 Ocak 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında görüşmeye kalan firmaların açıklanması bekleniyordu. Yüksek fiyatverdiği için elenen Rusya Antey 2500, ABD yine Patriotlarla, Fransız-İtalyan ortaklığı Samp-T füze savunma sistemiyle ihaleye katılmıştı. 26 Eylül tarihli SSİK toplantısında birinci sırada geldiği açıklanan Çin de yine FD-2000'le ihaleye katılmıştı. O zaman da Çin ihaleyi almaya en yakın teklifi vermişti. Ancak İcra Komitesi'nde Başbakan Erdoğan, 'Ortak üretim yapalım' önerisini getirdi. Bunun üzerine Savunma Sanayii yetkilileri, yeni durum muvacehesinde ilgili firmalarla temasa geçti.

 

Türkiye'nin öncelikleri şunlardı:

1-Ortak üretim.

2-Süre

3-Fiyat

 

ÜÇ DÜŞÜNÜLDÜ 1 KARAR VERİLDİ

ABD'nin, füze ihalesini Çin'in kazanması üzerine, ihalenin oldu-bittiye getirildiği şeklinde birhava oluşturmasına rağmen, bunun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Çünkü İcra Komitesi'nde alınan 'ortak üretim' konusundaki karar iletilmesine rağmen ABD,sunduğu 3 teklifte de ortak üretim konusunda adım atmadı. Patriotların denenmiş bir sistem olduğunda ısrar ederek, ortak üretime yanaşmadı. Bunun yerine paket halinde satış sistemini önerdi. Firmalardan bu şartlar kapsamında tekliflerini yenilemeleri istendi. Putin'in özel önem verdiği ihaleyi almak isteyen Rusya, teklifini fiyat konusunda yenileyerek, 5.2 milyar dolardan aşağıya çekti. Firmalar üç kez aynı teklifi sundular ama aceleci davranmayan Türkiye, 'Üç düşündü, birkarar verdi.'

 

FİRMALARIN FİYAT TEKLİFLERİ NEYDİ

2500 kilometre menzile sahip olan Rusya Antey 2500 tipi füzeleriyle girdiği ihalede tekniközellikleri itibariyle yüksek puan alırken, verdiği fiyat teklifi ile ihale dışında kaldı.

 

İhaleye

Çin, 3.5 milyar dolar

Fransa-İtalya ortaklığı, 4.4 milyar dolar

ABD, 4.5 milyar dolar fiyat verdi.

 

YERLİ KATKI ORANLARI

31 Ocak tarihli İcra Komitesi Toplantısı'nda alınan karar gereğince ihalede ortak üretim ve yerli katkı oranları da değerlendirmede ayrı bir puanlamaya tabi tutuldu.

Çin, ortak üretim ve yüzde 30 yerli katkı önerdi.

Fransız-İtalyan ortaklığı ve ABD ise ortak üretime yanaşmazken, yerli katkı oranını yüzde 10-12arasında tuttu.

İhaleyi 3.5 milyar dolar fiyat önerisi ve 80 puanla birinci sırada tamamlayan Çin, ortak üretim ve 1.1 milyar dolarlık iş payı sundu.

Tepkinin altında yatan neden...

31 Ocak tarihine uzatılan sürede, eğer ihale şartlarında bir değişiklik olmazsa, Türkiye-Çin ortaküretimi FD 2000 tipi Uzun Menzilli Füzelerin üretimi Ankara'da gerçekleştirilecek. Savunma Sanayimizin önemli firmaları olan ROKETSAN, ASELSAN ve AYESAŞ füze üretiminde 1.1milyar dolarlık bir iş hacmiyle Çinlilerle ortak üretimi gerçekleştirecekler.

 

BMC'DEN FÜZE RAMPASI

Türkiye'de üretilecek olan füze savunma sistemlerinin taşınması ve havaya fırlatılması için BMC kamyonlarından yararlanılacak. 250 adet BMC kamyonu füze rampalarının taşıyıcı özelliğinegöre modifiye edilecek.

 

SADECE FÜZELERE DEĞİL

Çin'le ortak üretilecek olan füzelerin teknik özelliklerinde Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre önemli değişikliklere gidildiği ortaya çıktı.

Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemlerinin füzelere karşı özelliği ön plana çıkmasına rağmen, Türkiye'nin, Çin'le birlikte ortak üretmeyi planladığı sistemin ise yüzde 70 hava soluyansistemler olan savaş uçakları, helikopterler ve İHA'lara, yüzde 30 oranında ise füzelere karşı etkili olacak.

 

MENZİLİ 600 KİLOMETRE

Balistik ve güdümlü füzelere karşı etkili olan FD 2000 füze savunma sisteminin menzili 600 kilometre. Füzeleri 150 kilometreden tespit eden sistem, Türkiye topraklarına gelmeden füzeyi imha ediyor.

Füze sistemi,

1-Arama radarı

2-Takip radarı

3-İmha bölümlerinden oluşuyor.

26 Eylül tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısından sonra yapılan açıklamada Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemleri ihalesini birinci sırada kazanan Çin'le görüşmelere başlanacağı açıklanmıştı.

Bu açıklama ABD'nin ayağa kalkmasına yol açsa da bilinmeyen bir durum değil. Ama asıl açıklanmayan bir madde var ki, Türkiye açısından hayati öneme haiz.

O da ikinci madde.

Peki orada ne deniliyor?

'Yüksek İrtifada Hava Savunma Sistemi'

 

ABD'NİN TEPKİSİ BU YÜZDEN Mİ?

6 yıldır devam eden ihale sürecinin her aşamasını bilen ABD, sanki ilk kez haberdar oluyormuşçasına tepki gösterdi.

ABD'nin aşırı tepkisinin arkasında açıklanmayan 2. madde yatıyor olmasın.

Birinci füzeyi Çin'le ortak üretmeyi planlayan Türkiye'nin asıl hedefi Yüksek İrtifa Gelişmiş Hava ve Füze Savunma Sistemi kurmak.

Bu sistem hem kendi üretimimiz olacak hem de daha yüksek irtifadan gelecek olan füzeleri karşılayacak.

 

'Türkiye hep alıcı olarak kalsın'

Türk mühendisleri tarafından tasarlanacak olan Yüksek İrtifa Gelişmiş Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin üretilmesinde Çin, bize teknik destek sağlayacak.

İhalede ABD, Rusya ve Fransız-İtalyan ortaklığının yanaşmadığı nokta bu: 'Türkiye kendi sistemini üretmesin. Üretici biz olalım Türkiye alıcı olarak kalsın.'

 

Peki bunun NATO üyeliği ile ilgisi ne?

Bu durumda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, 'Niye bizimle ortak üretimden kaçınılıyor?' sorusu önem kazanıyor.

Türkiye, Çin'den alacağı teknik destekle birlikte yazılımını kendisi yaptığı Yüksek İrtifa Hava ve Füze Savunma Sistemlerini üretip, kendi hava savunmasını güçlendirecek. Yetinmeyecek bunu ikinci ülkelere de satabilecek.

Çin'in verdiği desteği vermeye yanaşmayan ABD ve Fransa-İtalya ortaklığı kararını gözden geçirir ve bunu vermeyi taahhüt ederse, neden olmasın? Zaten aynı savunma sistemi olan ortak NATO üyeliğimiz ve Soğuk Savaş dönemine uzanan dostluğumuz bunu gerektirmez mi?

Birinci Körfez Savaşı ve Suriye sorununda olduğu gibi başı sıkıştığı anda NATO'ya koşan Türkiye, bu sistemi üretmeyi hak etmiyor mu?

 

TÜRKİYE NELERİ YAPTI

Hava savunma sistemlerinde çalışmalarını hızlandıran Türkiye,

1-Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemlerini ürettik. (Roketsan-Aselsan ortak üretimi)

2-Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi'nin tasarımını gerçekleştirdik. Üretim aşamasına geçilecek.

3-Yüksek İrtifalı Hava Savunma Sistemi'ni yapmayı planlıyoruz.

 

 

kaynak: http://ekonomi.haber7.com/gundem-veriler/haber/1088905-fuze-ihalesinde-kritik-gelisme 

 

Yorumlar

murat
5.2.2016 22:13:42
Bu savunma sistemine ve savaş uçağı olayına acilen ihtiyaç var muhendislerimiz iyi eğitimden geçmesi ve arge ye yoğunluk vermeleri gerek
S bayrak
9.11.2015 19:39:39
Gerekirse ayni maliyetin yarisini Cin e verelim.Bizim muhendisler orda bu isi ogrenip gelsinler gizlice..
AYDIN KARSLI
5.6.2015 19:04:13
dalasmadan degıl duymadan dolasmak lazım duymadan duyunca dalasmana luzum kalmıyor zaten o gelıp dalasıyorda sen duymuyosun nerede esref bıtls turgut ozal recep yazıcıoglu aselsan muhendıslerı muhsın yazıcıoglu daha nıcelerı vadelerı yeten ama vadesı dolmayanlar ALLAH BIRLIK VE BERABERLIK VERSIN AMIN
Fikret
27.3.2015 10:56:32
Türkiye acil olarak uzun menzilli füze sistemini yapmak için çinle ortak üretime çekmesi ve dahada geliştirip ülkenin dört pir tarafına yerleştirilmesi lazım Natonun ve abd ye muhtaç olmadan ÇOK İÇİL füze sistemini kurmamız lazım Süriye bir füze attı patriyotlar uyuyor bunlar kimi koruyor. Bunlardan TÜRKİYE'ye hiç bir fayda olmaz ayıdan post olumaz gavurdan dost olmaz. Onlar ellerinden gelse bir bardak suda bizi bodğarlar uyanık olmamız lazım. HER AN SAVAŞ İÇİN
tamamen yerli silahlarımız olmalı
11.3.2015 11:17:42
ne yapıp yapıp bütün silahlarımızda sözde müttefik gerçekte sinsi düşman abd İngiltere İsrail başta batılı devletlerin bize olan hazır satım silahlarından tamamen kurtulmalıyız ilk önce elimizdeki silahları tamamen yerli hale getirmeli sonrada tamamen yerli silahlar üretmeliyiz ister ortaklık halinde tamamen türkiyede isterse tamamen kendi imkan ve kabiliyetimizle olsun tamamen yerli silahlarımız olmalı
sado
2.3.2015 04:39:26
Herşeyden önce Mühendislerimizi korumalıyız ve yeni mühendisler için Liselerden,üniversiteye konferanslarla gençleri makina elektrik elektronikve diğer mühendislk kimya alanlarına yönlendirmeliyiz.Öğretmen hukukcu iktisatcı herzaman yetişir ama bir mühendis kolayca yetişmiyor hele hele de Mühendislerin bir karınca gibi intihar haberleriyle öldürüldüğü bir ülkede.Onun için hız kaybetmeden üretime Trilyonlarıda versek ısrarcı ve devamcı olmalı.100 yıl önceki pişmanlıkları tekrar yasamamalıyız
Antonio
20.2.2015 23:36:52
Ne Amerika, Ne AB nede Rusya, hic kimseye güvenmemek lazim, Cinlilerden Rus Kopyalama ve Cin + Teknolojisi ile S300+ bas alinacak, Türkiyede tekrardan yeni dizayni yapilacaktir. Bu hem Uzunlugunda hemde Tübitakin Üretigi Özel yakit'larla donatilacak ve mesafe 600 km'den 2500 km cikarilacaktir. Burada Uzaya gönderilecek Uydu Tasiyici Füze teknolojisi Transferide alinacaktir. Ama en önemlisi ise Radar Tespit ve Takip'dir. Radar'larin'da 2500 km yi izleyecek sekilde olmalidir.
asabi
23.12.2014 14:01:50
Aslan gibi roketsan ve aselsan var.ALLAHIN izniyle hisar-a,hisar-o yaptı neden hisar-u olmasın.uzun menzilli füzelerinde yerli olması temennim.HA GAYRET.
Nurgün Dilmac
8.12.2014 07:45:25
Cin´liler Rusya´dan alirken (S400 Sistemi) biz Cin´den niye almak istiyoruz. Neden Rusya´nin teklifi sarf disi birakldi. Milli güvenlik´den seveb 2 milyar Dollar icin cimrilik yapilirmi? Simdi hersey berbat etdiler. Ne Cin´liler veriyor nede Rusya´dan hemen alma imkanimiz var, halbuki S400 sistenleri Stealth (Hayalet) ucaklari bile tespit eden bir sistem. Israel daha dün Suriye´ye saldirdi, sagi solu belli olmiyan bir ülke. Kimse kusura bakmasin ama gec kalmadan Rusya´dan derhal alalim!!!
mustafa
8.11.2014 15:42:10
Alıntı: Bir an once bu iş sonuçlandırılmalı ve iş başlamalı ne amerika ne de batı bızı ılgılendırmez onemlı olan Turkıyenın çıkarları.
hoca bu füzenin buile kilo metresi yetmez biz dünyaya kafa tutma yolunda büyük düsünüyorsak bizi 5000 kilo metreden asagi füze kesmez
adana
3.11.2014 19:05:25
batı ve abd özelikle fransızlar silah konusunda türkiyeye birçok kazık yedirdi. hala fransadan füze alacaklarmış işimiz zor
TÜRKER ÇOLAK
4.8.2014 10:39:58
basında birtakım medya organlarında fd 2000 füze sisteminin alımı ve ortak üretiminden vazgeçildiği yazıyor bu füze sisteminin yerine ABD yapımı tahaat füzelerinin alıncağı yazılıyor( ki verilen süre 01-07-2014 tarihi itibariyle dolmuştu fd 2000 sistemi ihalesiyle ilgili )eğer bunlar doğruysa alıncak olan tahatların ortak üretimi sözkonusu olacakmı
murat
13.7.2014 19:06:37
Bir an once bu iş sonuçlandırılmalı ve iş başlamalı ne amerika ne de batı bızı ılgılendırmez onemlı olan Turkıyenın çıkarları.
mehmet
22.6.2014 16:09:32
abd izin verse ne vermese ne zaman degişiyor türkiye kendi yolunu cizyor inş.bundan sonrasını amerika duşünsün bu gune kadar dost müttefik dedi hep ülkemizi karıstırdı cocuk muamelesi yaptı hiç bir zaman samimi olmadı bunlar daha bir şey deil türkiye tam bagımsızlıgını kazansın abd nin dötünü görecem bakalım ortadogu topraklarında cirit atmak neymiş!!!
yerli savunma sanayi
13.6.2014 21:20:58
çinle yapılacak olan uzun menzilli hava savunma ihalesi artık sonuçlanıp bir an önce çinin tam teknoloji transferiyle ortak üretime geçilmeli abd her zaman Türkiyeyin kendi sanayisini kurmasını istemiyor hep kendine muhtaç olmasını istiyor. bunun bir çok örneği var mesela apaçiyi vermedi biz T129 ürettik pradatör vermedi biz ankayı ürettik abriams ve leopar verilmedi biz altayı ürettik... birde 1974 ambargosuda unutmadık şimdide hava savunmasında aynısını yapıyor bizde çinle ortak üreteceğiz
ilker
14.3.2014 01:04:33
inşallah ihale iptal olmaz şünkü balistik fuze de yapmamıza yardımcı olur çinliler sözde nato ülkesiyiz
özcan kart
1.3.2014 12:38:22
abd nin bu ihaleye izin vermeyeceği sadece parayla izah etmek eksiktir. asıl sorun yerli balistik füze ve nükleer güç olma yolunun açılmasıdır. siyasetteki bugünkü sıkıntılarda da bunun etkisini aramak lazım.
Metin Özgür Doğan
12.2.2014 17:07:31
Rahmetli Eşref Bitlis zamanında İHA ihtiyacımızın çin tarafından giderilmesi hususunu da hükümete telkinde bulunmuş bu doğrultuda somut adımların atılmasının da arefesinde Eşref Bitlis pek çok bahanelerle birlikte şehit edildi.Bu ihaleyi çine verecek ve veya yerli imkanlarla 100% üretimi yapılacak olması imkansız.ABD ve NATO buna asla izin vermez.

Bizi Takip Edin

facebook

Menü