Pamukkale Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde Mimarlık Bölümü 4. Sınıf ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. Sınıf öğrencilerinin seçmeli ders olarak aldıkları SBP 490 Eleştirel Tasarım ve SBP 491 Fikirlerin Modellenmesi derslerinin bu yılki teması bir buçuk yıl aradan sonra derslerin tekrar yüz yüze yapılması üzere, ‘tamamen analog’ olmuştur. Katılımcıların maddesellik, nesne teorisi ve üretim gibi konular üzerine tartışarak başladıkları bu süreç, Eleştirel Tasarım dersi bağlamında eleştiri, eleştirinin gücünü neden kaybettiği ve eleştirinin nesneler ile nasıl yapılabileceği konularını işlemiş ve kendi çevrelerinden yaptıkları gözlemler üzerine ürettikleri kaygı nesnelerini sunmaları ile sonuçlanmıştır. Fikirlerin Modellenmesi dersi bağlamında ise malzemeler ve üretim yöntemleri, ve onlara Denizli yerel üretim şekilleri sınırında nasıl ulaşılabileceği konuları tartışılarak, Shaun Tan'ın Kayıp Şey kavramını bu bilgiler doğrultusunda yeniden yorumlayarak ürettikleri nesneler ile sonlanmıştır.
Sergi içerisinde; üç zararlı beyaz olarak bilinen tuz, un, şekeri eleştiren 'Üç siyahlar', ya da insanların marka algılarını sorgulayan 'Pazar Stili', mimariye bakış açımızı eleştiren 'İkonik Yapılar Bardak Takımı' adlı çalışmaların yanı sıra Denizli Kaleiçi Ustaları ile birlikte üretilen 'Terennüm' adlı bir enstrüman, makina evreninde kaybolup bizim dünyamıza gelen 'Makinatör', çeşitli desenler üreten 'Colorific' gibi toplamda 17 çalışma bulunmakta.
Çalışmalar, 4 Ocak-7 Ocak tarihleri arasında Hüseyin Yılmaz Kongre Kültür Merkezi Giriş Fuaye alanında sergilenmiş olup, halen https://criticaltoys2021.tumblr.com adresindeki blogda incelenebilmektedir.





