- Bölümümüzde çift anadal programı mevcut değildir. Bölümümüz öğrencileri ise kendi araştırma ve girişimleri ile başka bölümlerde açılan çift anadal programlarına kayıtlanabilirler.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ
Amaç
MADDE 1 - (1) Çift anadal programının amacı, Pamukkale Üniversitesi lisans programlarına kayıtlı olup, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadal da lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 24/4/2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Pamukkale Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 28 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım
MADDE 3- (1) Çift anadal programı, üniversitenin bir lisans programına kayıtlı olan öğrenciye, üniversitenin diğer bir lisans programına eş zamanlı olarak ders alıp devam etme olanağının tanınmasıdır. Öğrencinin başvuru tarihinde kayıtlı bulunduğu lisans programı uanadal", başvurduğu ve kabul edildiği ikinci lisans programı "ikinci anadal" olarak adlandırılır.
Programın açılması
MADDE 4- (1) Çift anadal programı aynı üniversitede yürütülen lisans programları arasından, ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayıyla açılır ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür.
(2) Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Programları ile diğer Fakültelerin programları arasında çift anadal programı uygulanmaz. Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında çift anadal programı fakülte kurulu önerisi üzerine Senato kararı ile uygulanabilir.
(3) Tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları, programların kontenjanının %20'sinden az olmamak üzere üniversite senatosu tarafından belirlenir.
(4) Açılmasına karar verilen çift anadal programları, alınacak öğrenci sayılarıyla birlikte her eğitim- öğretim yılı başında ilgili fakülte/yüksekokul tarafından duyurulur.
Programa başvuru ve kabul koşulları
MADDE 5- (1) Çift anadal programına başvurular belirlenen tarihte başvuru formu ve not durum çizelgesi ile ilgili Fakülte Dekanlığına/Yüksekokul Müdürlüğüne yapılır.
(2) Öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.
(3) Öğrencinin başka bir çift anadal programına kayıt yaptırmamış olması gerekir. Öğrenci aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt yaptıramaz.
(4) Çift anadal programına başvurabilmek için ilk iki va da dört yarıyıldaki derslerin tamamının başarılmış olması, başvuru anında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 3.00 olması ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20'sinde bulunması gerekir.
(5) Öğrenci çift anadal ikinci lisans programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç beşinci döneminde başvurabilir.
(6) Başvuran sayısının Senato tarafından belirlenmiş olan kontenjanı aşması durumunda, akademik not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır. Akademik not ortalamasının eşit olması durumunda öğrencinin anadal programına yerleştiği yıla ait LYS puanı göz önüne alınır.
(7) Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
(8) İlgili bölüm tarafından başvurusu uygun görülen öğrencinin kabul işlemi başvurulan bölümün önerisi üzerine bağlı olduğu Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile tamamlanır.
Programın yürütülmesi
MADDE 6- (1) Çift anadal programı, öğrencinin anadalında yer alan ve iki program için de ortak kabul edilen derslerin (genel kültür vb. alan dışı dersler) AKTS kredileri toplamı dahil edilerek bulunan 240 AKTS’lik dersten oluşur. 2
(2) Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir.
(3) Birinci öğretimde çift anadal yapan öğrenciler, çakışma durumunda; varsa ikinci öğretim derslerini, ikinci öğretimde çift anadal yapan öğrenciler varsa birinci öğretim derslerini alabilir.
(4) Çift anadal öğrencilerinin ders programlarınd
a, anadalların zorunlu derslerinin çakışmaması için gerekli planlama yapılır. Ancak planlamaya rağmen çakışma olması halinde birinci anadal derslerinin öncelikle alınması zorunludur.
(5) Çift anadal programlarına öğrenci kabul eden ve öğrenci gönderen bölümlerde öğrencilerin alacağı dersleri saptamada, derslerin alınacağı dönemleri planlamada öğrencilere yardımcı olmak ve çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili Bölüm Başkanı tarafından Çift Anadal Program Koordinatörü atanır, Çift Anadal Program Koordinatörü öğrencilerin anadal lisans programı danışmanları ile iletişim ve işbirliği içinde görev yapar.
(6) Öğrencinin çift anadal programındaki akademik başarısı için ayrı bir belge düzenlenir. Öğrencinin çift anadal ikinci lisans programındaki durumu anadal programındaki mezuniyetini etkilemez. Lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci, çift anadal ikinci lisans programını tamamlamasa bile anadal lisans programı diplomasını alabilir.
Çift Anadal Öğretiminin Uygulanması ve Mezuniyet
MADDE 7- (1)Anadal lisans programında not ortalaması mezun olabilmek için gerekli not ortalamasının altına düşen öğrencinin çift anadal ikinci lisans programından kaydı silinir,3
(2) Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde etmeden öğrenciye kayıtlı olduğu ve mezuniyet koşullarını sağladığı çift anadal programının diploması verilmez.
(3) Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.1
(4) Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdan kaydı silinir, bu dersler genel not ortalaması hesabına katılmaz ve bu derslerin kredileri anadal lisans programına sayılmaz. Ancak, talep etmesi halinde eğer aynı yandal yapıyorsa çift anadal programından alıp başardığı dersler kredi ve içerik dikkate alınarak yandal programına sayılabilir. (5) Aynı anda birden fazla ikinci anadal lisans programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda çift anadal ikinci lisans programı ile yandal programına kayıt yapılabilir.
(6) Çift anadal programı nedeniyle öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti etkilenmez. Çift anadal programı için ayrı karne ve not durum çizelgesi düzenlenir.
(7) Öğrenci kendi isteği ile çift anadal ikinci lisans programını bıraktığında sadece başarılı olduğu dersler not durum çizelgesinde görülür.
Diğer hükümler
MADDE 8- (1) Bu yönergede bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve akademik birimlerin kurul ve yönetim kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Yönerge, Pamukkale Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Yönerge hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektör yürütür.
*Üniversitemiz Senatosunun 22.05.2012 tarih ve 04-2 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.
1Üniversitemiz Senatosunun 08.06.2016 tarih ve 05/8-d sayılı kararı ile değiştirilmiştir.
2Üniversitemiz Senatosunun 30.03.2018 tarih ve 05/05 sayılı kararı ile değiştirilmiştir.
3Üniversitemiz Senatosunun 23.11.2018 tarih ve 18/7 sayılı kararı ile değiştirilmiştir.