- Bölümümüzde yandal programı mevcut değildir. Bölümümüz öğrencileri ise kendi araştırma ve girişimleri ile başka bölümlerde açılan yandal programlarına kayıtlanabilirler.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ
Amaç
Madde 1 - (1) Yandal programının amacı, anadal lisans programlarının başarıyla yürüten öğrencilerin, ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini ve sertifika almalarını sağlamaktır.
Dayanak
Madde 2 - (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile Pamukkale Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 27 nci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Tanım
Madde 3 - (1) Öğrencinin başvuru tarihinde kayıtlı bulunduğu Lisans programı "anadal programı", bu program dışında sertifika almak amacıyla başvurduğu ve kabul edildiği ikinci Lisans programı ise "yandal programı" olarak adlandırılır.
Yandal Programı Açılması
Madde 4 - (1) Yandal programı ilgili bölümün talebi, ilgili kurul önerisi ve Senato'nun onayı ile açılır ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür. Yandal programı en az 30, en fazla 60 krediden oluşur. Bu yandal programına hangi anadal program öğrencilerinin başvurabileceği ilgili fakülte kurulu tarafından belirlenir.
(2) Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakülte/yüksekokul programları arasında Yandal programı uygulanmaz; ancak, Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında Yandal programı, fakülte kurul kararı ile uygulanır.
Yandal Programına Başvuru ve Kabul Koşulları
Madde 5 - (1) Yandal programına başvuru ve kabul koşulları aşağıdaki gibidir;
a) İlgili bölüm önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından her akademik yıl başlangıcından önce kontenjanlar belirlenir ve duyurulur.
b) Öğrenci yandal programına, anadal lisans programının 3 üncü veya 5 inci yarıyılı başında başvurabilir.
c) Yandal programına başvurular Üniversite Senatosu'nca belirlenen tarihte başvuru formu ve not durum çizelgesi ile ilgili bölüm/program başkanlıklarına yapılır.
d) Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için başvuru sırasındaki akademik not ortalamasının en az 2.75 olması ve başvurusunun ilgili bölüm tarafından uygun görülmesi gerekir. Kabul işlemi, başvurulan bölümün bağlı olduğu ilgili Yönetim Kurulu kararı ile tamamlanır.
e) Zorunlu hazırlık sınıfı olan Yandal programlarına, yeterlik sınavını başarmamış veya zorunlu hazırlık sınıfından başarılı olamayan öğrenciler kabul edilmez.
f) Yandal programına kabul edilecek yıllık toplam öğrenci sayısı, o programın o yılki birinci sınıfın birinci yarıyıl asıl öğrenci sayısının %10’unu geçemez.
g) Başvuran sayısının Fakülte/yüksekokul tarafından belirlenmiş olan kontenjanı aşması durumunda, akademik not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır. Akademik not ortalamasının eşit olması durumunda, öğrencinin anadal programına yerleştiği yıla ait LYS puanı göz önüne alınır.
Yandal Programı Madde 6 -
a) Yandal programındaki dersleri saptamada ve bunların alınacağı yarıyılları planlamada öğrencilere yardımcı olmak ve yandal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili Bölüm Başkanınca bir Yandal Programı Koordinatörü atanır.
b) Anadal programına başarılan derslerden en fazla 10 kredi, yandal programında saydırılabilir. Yandal programında saydırılacak dersler, öğrencinin programa kabulü sırasında, daha sonra alınanlar ise alındıkları yarıyıl içinde ilgili Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. İki programa birden saydırılan dersler öğrencinin her iki programdaki yarıyıl kaydında yer alır ve her ikinot durum çizelgesinde gösterilir.
c) Bir öğrenci lisans öğrenimi sırasında en çok bir yandal programına kayıt yaptırabilir. Yandal programında kayıtlı olan öğrenci, çift Anadal programına kayıt yaptıramaz.
d) Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 2,25 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Öğrencinin başarılı olduğu ve anadal programına sayılmayan dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.2
Başarı ve Yandal Sertifikası Madde 7 -
a) Öğrenci yandal programını kendi isteği ile bırakabilir.
b) Anadal programında izinli sayılan öğrenci, yandal programında da izinli sayılır.
c) Yandal programındaki başarısızlığı, öğrencinin anadal lisans programındaki başarısı ve
mezuniyeti hiçbir biçimde etkilenmez. Yandal programı için ayrı not durum çizelgesi düzenlenir. İki programa birden saydırılan dersler, her iki not durum çizelgesinde de gösterilir.
d) Anadal programında akademik not ortalaması 2.25’in altına düşen öğrenci izleyen yarıyılda yandal programından ders alamaz.2
e) Öğrenci yandal programından ayrıldığında, başarısız olduğu yandal programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir.
f) Anadal programında mezuniyet hakkını elde eden ve yandal programını, en az anadal programından mezuniyet için gerekli not ortalaması ile tamamlayan öğrenciye yandal sertifikası verilir.
g) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır.1
h) Yandal programını bitir
meden Anadal programı diploması alıp Yüksek lisans programına kayıt olan öğrenciler, lisans katkı payı ile birlikte yüksek lisans öğrenci katkı payını öderler.
i) Bu öğrenciler hakkında karar almaya, öğrencinin izlediği yandal programını veren Fakülte/Yüksekokul yetkilidir.
j) Yandal programını tamamlayan öğrenci, yandal alanında lisans ve önlisans diploması ile verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz.
Yürürlükten Kaldırma
Madde 8 - Üniversitesi Senatosunun 27.05.2010 tarih ve 8/2-a kararı ile kabul edilen “Pamukkale Üniversitesi Yandal Programı Yönergesi” ve buna bağlı yapılan değişiklikler yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 9 - (1) Bu yönerge, Pamukkale Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 10 - (1) Bu yönerge hükümleri, Pamukkale Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.