Antik Dönemde Karia Bölgesi sınırları içinde kalan Lagina Hekate Temenosu, Muğla ili, Yatağan ilçesi, Turgut mahallesi sınırlarında bulunan Kapıtaş mevkiinde yer almaktadır. Yatağan'ın 10 km kuzeybatısında bulunan yerleşim, Turgut mahalle merkezine yaklaşık 1 km uzaklıktadır. Antik dönemden itibaren kullanıla gelen “Lagina” isminin bir devamı olarak, yerleşim “Leyne” olarak bilinmekte iken daha sonra “Turgut” olarak değiştirilmiştir.
Lagina, Hekate tapınağı ve burada bulunan kabartmalar nedeniyle 18. yüzyıldan itibaren en çok ziyaretçinin geldiği yerlerden birisi olmuştur. Burada ilk bilimsel kazılar 1891-1892 yıllarında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmış ve burada bulunan heykel ve kabartmaların tamamı İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.
Osman Hamdi Bey Dönemi’nin ardından uzun bir süreden sonra, 1966 yılında Prof. Dr. Y. Boysal başkanlığında, Turgut sınırlarında Lagina, Yarbaşı, Bozukbağ ve Emirler mevkilerinde yürütülen kazılar başlamış ve bu 1977 yılında kadar devam etmiştir.
Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda uzun süreli ilk çalışmalar Prof. Dr. A. A. Tırpan’ın bilimsel başkanlığında bir heyet ile 1993 yılında Milas Müzesi başkanlığında başlamış ve sonra Muğla Müzesi Müdürlüğü ile 1998 yılına kadar devam etmiştir. 1999 yılından itibaren Bakanlar Kurulu Kararlı olarak Prof. Dr. A. A. Tırpan başkanlığındaki çalışmalar 2009 yılına kadar sürdürülmüştür. 2016 yılından beri Prof. Dr. B. Söğüt başkanlığında bir ekip tarafından buradaki kazı, restorasyon ve çizim çalışmalar yürütülmektedir.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan bu web sitesinden yapılan alıntıları altta verildiği biçimde kaynak gösterebilirsiniz:
B. Söğüt, Lagina Kazı, Koruma ve Onarım Çalışmaları (2008-2021). https://www.pau.edu.tr/lagina
Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır. Site içerisinde yer alan ögelerin tüm kullanım hakları saklıdır.
Copyright © Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı
