Erasmus+ programı,  Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir değişim programıdır.  Erasmus programı Avrupa Birliği ülkeleri (Erasmus Ka 131) ile aday ülkelerdeki (Erasmus Ka 171) yükseköğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasını ve geliştirilmesini amaç edinmektedir.   Bu program, öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuştur. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanlarında iş birliği projelerini de içermektedir.  Değişimler sayesinde, katılımcılar yurtdışı deneyimi yaşayarak,  farklı kültür ve yaşam tarzlarını yerinde görme ve öğrenme imkanı bulurlar. Yükseköğretimde öğrenci hareketliliğine, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilirler. Erasmus programının kapsadığı öğrenci hareketliliği iki şekilde gerçekleşmektedir. 

1-Öğrenim Hareketliliği

Türkiye’de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi (Erasmus Charter for Higher Education- ECHE) sahibi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin, 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3–12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesinin ECHE sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olduğu hareketlilik türüdür.<

2-Staj Hareketliliği

Öğrenim (ders alma) hareketliliğinden farklı olarak,  yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurt dışındaki bir işletmede “staj” yapmasıdır. Bu iki hareketlilik türü amaçları yönünden birbirinden farklı olmakla birlikte Erasmus projesi içerisinde yer almaktadır. Staj hareketliliğinde amaç, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uluslararası bir iş deneyimi elde etmesini sağlamaktır. Faaliyet süresi her bir öğretim kademesi için (lisans, yüksek lisans, doktora) ayrı ayrı geçerli olmak üzere en az 2 ay en fazla 12 aydır.  Erasmus Öğrenim Hareketliliği kurumlar arası anlaşmalar kapsamında yapılabilmektedir. Kurumlar, var olan anlaşmalar çerçevesinde gidecek Erasmus öğrencilerini belirlemek üzere öğrencilerine başvuru ilanında bulunurlar. Öğrenim Hareketliliğinden faydalanabilmek için öğrencilerin kendi kurumlarının Erasmus Koordinatörlüklerine başvurmaları ve seçim sürecine dahil olmaları gerekir. Her kurum kendi başvuru ve seçim tarihlerini kendisi belirlemektedir.

 

Erasmus Koordinatörü

Öğr. Gör. Dr. Ali GÜVEN

e-posta: aguven@pau.edu.tr

Tel: 296 38 73

 

Ayrıntılı bilgi için:

Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü

http://www.pau.edu.tr/uluslararasi/tr

 

Mevcut Erasmus+ Öğrenci Değişim Anlaşmaları