İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM- (ISME 400)
Çevre Mühendisliği Bölümümüzde okuyan öğrencilerimiz, 7 yarıyıl fakültemizde teorik ve uygulama dersleri, 1 yarıyıl ise İşletmede Mesleki Eğitim (İME) olmak üzere toplam 8 yarıyıllık eğitim-öğretim süresini tamamış olurlar. 1 yarıyıllık İşletmede Mesleki Eğitim çalışması, ürün/hizmet/atık üreten kamu/özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerde gerçekleştirilmek zorundadır.
İşletmede Mesleki Eğitim ile birlikte, öğrencilerin teorik derslerde almış oldukları bilgileri ve öğrenim kazanımlarını uygulamaya dönüştürmeleri ve bu mühendislik alanında görecekleri çeşitli uygulamaları iş hayatında tecrübe etmeleri sağlanacaktır. İşletmede Mesleki Eğitimin diğer önemli getirileri arasında, üniversitemizin sanayi ile iş birliğinin pekiştirilmesi, öğrencilerimizin ileride atılacakları iş hayatında farkındalık sahibi olmalarının ve nitelikli birer mezun olmalarının sağlanması yer almaktadır.
Çevre Mühendisliği Bölümümüz, bölümümüzün değerli öğrencileri ve sektör için büyük önem taşıdığına inanılan bu sürecin problemsiz bir şekilde ilerleyebilmesi için aşağıda yer alan önemli birtakım hususlar dikkate alınmalıdır;
- Öğrencilerin ISME 400 İşletmede Mesleki Eğitim Dersi’ne kayıt olabilmeleri için hem STAJ 400 Meslek Stajını yapmış olmaları hem de önceki dönemlerdeki derslerin tamamını almış ve başarılı olmuş olmaları veya başarısız oldukları dersler için devam zorunluluğunun bulunmaması gerekmektedir.
- Öğrenciler ISME 400 İşletmede Mesleki Eğitim Dersi’ne mezuniyet durumuna göre güz veya bahar dönemlerinde kayıt olabilirler.
- Öğrenciler, İME ile ilgili Çevre Mühendisliği Bölüm web sayfasında yer alan açıklamaları ve yayınlanan duyuruları takip etmeli, aşağıda Belgeler kısmında yer alan dokümanları incelemelidirler. Öğrenciler, süreçle ilgili anlamadıkları noktalar ve soruları için Komisyon üyeleri ile ilk olarak paucevre_ime@pau.edu.tr e-posta adresi üzerinden, gerekli durumlarda ise dahili telefon ile veya yüz yüze iletişime geçmelidirler.
- Öğrenciler, her akademik dönemin başlangıcından önce Çevre Mühendisliği Bölüm web sayfasında yayınlanacak olan İME Takvimi'ni takip etmeli ve İME ile ilgili her türlü işlemi belirtilen tarih aralıklarında, noksansız bir şekilde gerçekleştirmelidirler.
Sürece ait uygulama adımları aşağıdaki şekildedir;
- İME Protokolü imzalanan kurum/işletmeler bölüm internet sayfasında yayınlanır.
- Daha önce Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ile arasında protokol imzalanmamış bir kurum/işletmede İME yapacak öğrenciler, İşletme Uygunluk Formu’nu doldurup kurum/işletmeye imzalatıp, kaşeletip İME takviminde belirtilen tarihlerde İME Komisyonu’na elektronik ortamda iletirler (Form taranarak PDF formatında paucevre_ime@pau.edu.tr adresine gönderilir). İşletmenin mesleki eğitime uygunluğu İME Komisyonu tarafından değerlendirilir.
- Öğrenciler Pusula Bilgi Sistemi üzerinden kurum/işletme tercih işlemlerini gerçekleştirirler.
- Öğrenciler kurum/işletme yerleştirme sonuçlarını Pusula Bilgi Sistemi üzerinden takip etmelidirler.
- Öğrenciler, yerleştirme işlemlerinin sonucuna göre İME Sözleşmesi’ni doldurur (İME başlama tarihi olarak derslerin başlama tarihi, İME bitiş tarihi olarak derslerin bitiş tarihi, İME süresi olarak ise 70 iş günü yazılır), kurum/işletmeye imzalatır, kaşeletir ve İME takviminde belirtilen tarihlerde İME Komisyonuna elektronik ortamda iletir (Sözleşme taranarak PDF formatında paucevre_ime@pau.edu.tr adresine gönderilir).
- Öğrenciler, Taahhütname’yi eki ile İME takviminde belirtilen tarihlerde İME Komisyonu’na elektronik ortamda iletir (Taahhütname ve eki taranarak PDF formatında paucevre_ime@pau.edu.tr adresine gönderilir).
- Öğrenciler, ders kayıt haftasında Pusula üzerinden ISME 400 İşletmede Mesleki Eğitim Dersi’ni seçerek ders kayıtlarını tamamlarlar.
- Kurum/işletmenin İME için istemiş olduğu farklı belgeler var ise (sağlık raporu, Zorunlu İME Kabul Belgesi vb.) İME başlangıcından en az 10 gün önceden temin edilmelidir.
- Öğrenciler, İME başlamadan bir gün önce sigorta belgesini e-Devlet üzerinden çıkartır.
- İşletme tarafından Devlet Katkısı Talep Formu isteniyorsa duyurudaki ilgili kısımlara göre işlemler yapılır.
- Öğrenciler, gerekli belgeleri kurum/işletmeye teslim ederek kurum/işletmede İME’ye başlar.
- Öğrenciler İME yaptıkları süreç boyunca her ayın son gününde İME Aylık Devam Çizelgesi Formu'nun Denetçi Öğretim Üyesi'ne ulaştırılmasından sorumludurlar.
- İME bitiminde PUSULA Bilgi Sisteminden temin edilen İME Değerlendirme Formu Mesleki Eğitim Sorumlusu tarafından doldurulur imzalanır ve kapalı (imzalı veya kaşeli) zarf içerisinde öğrenciye teslim edilir.
- İME Raporu’nun tamamı doldurulur ve İME bitiminden itibaren 3 iş günü içerisinde PUSULA Bilgi Sistemi EDS aracılığıyla Denetçi Öğretim Üyesi'ne ulaştırılır.
- Kapalı zarf içerisindeki İME Değerlendirme Formu İME bitiminden itibaren 3 iş günü içerisinde Çevre Mühendisliği Bölüm Sekreterliği'ne (Dilek AKDENİZ) elden veya posta ile teslim edilir.
- Mesleki Eğitim Sorumlusu ve Denetçi Öğretim Üyesi’nin puanlamaları sonucu elde edilen nihai değerlendirme notu sisteme girilir.