» Öğrenciler tarafından elden teslim edilmesi gereken staj evrakları, bölüm sekreterlerine verilmelidir. Staj hakkındaki tüm sorularınız için bölümün staj koordinatörlerine ya da üyelerine başvurabilirsiniz.

» Staj süreci şemasına ve fakülte genelinde kabul edilmiş işleyişe bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

» SPAS Müstahaklık Belgesi kodu, e-devlet platformunda görüntülenen belgenin sağ alt köşesinde "SGK............" formatında başlayıp bir dizi sayı ve harfle devam eder. Bu kodu, staj başvurunuz için gerekli belgedeki ilgili SPAS bölümüne giriniz. SPAS belgeleri, düzenlendikleri tarihten itibaren otuz gün süreyle geçerli olacaktır.

» SGK SMS Bilgi Sistemi'nden faydalanmak isteyen öğrencilerimizin, e-devlet üzerinden SGK'nın web sayfasına giderek, E-SGK/SMS Bilgilendirme bölümündeki “SMS Hizmetleri için Bilgi Giriş ve Güncelleme” seçeneğine tıklayıp cep telefonu bilgilerini girmeleri gerekiyor. Bu hizmetin amacı, SGK'nın önemli bir faaliyeti olan staj giriş-çıkış belgeleri gibi konularda SMS yoluyla bilgilendirme yapmaktır. (Bu işlemi yapmanız önemlidir!)

» "İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası" bildirimleri, stajın başlamasından bir iş günü önce okul tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılır. Öğrenciler, staj başlangıç tarihinden bir iş günü önce bildirimlerini kontrol etmek için [e-devlet portalını](https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-ise-giris-cikis-bildirgesi) ziyaret edebilirler. Sigorta girişinin bir iş günü öncesinde yapılmasının nedeni, beklenmedik durumlar (ölüm, hastalık, staja başlamama, vb.) için önlem almaktır.

» "İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası" ile ilgili bildirimler, tüm öğrencilerimiz için okulumuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) zorunlu olarak yapılacaktır; "sigorta istemiyorum" şeklinde dilekçe kabul edilmeyecek. Mevcut sigortalı öğrencilerimizin staj dönemi için mevcut sigortalarını iptal etmelerine ya da sigorta çıkışı yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

» Formlar ve dilekçeler için buraya tıklayabilirsiniz: Devlet Katkısı Talep Formu, Staj Zorunluluk Belgesi ve diğerleri.

» Okulumuz, staj ücreti konusunda müdahil olmamaktadır. Bu, öğrenci ile işletme arasında kararlaştırılacak bir meseledir. Eğer işletme, devlet desteği talep ederse, öğrenciye en az günlük net asgari ücretin yüzde otuzu kadar ödeme yapması gerekmektedir.

Not: Devlet Katkısı talep etmek, işletmelerin kendi tercihlerine bağlı bir durumdur. Bir işletme, devlet katkısı talebinde bulunmayabilir.

» İşletmeler, öğrencilere staj imkanı sağlamış ve devlet desteği için başvuracaksa; Devlet Katkısı Talep Formu 'nu ve öğrenciye staj ödemesi yapıldığını kanıtlayan belgeyi, ya elden ya da elektronik posta ile Fakülte Staj Sigorta Birimine iletmesi gerekmektedir. Kanıtlayıcı belgede öğrencinin stajyer maaş ödemesinin yapıldığı belirtilmelidir.

Stajyer Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Stajyerlerin ücret hesaplaması, staj yapılan dönem için geçerli olan aylık net asgari ücret baz alınarak yapılmaktadır. Bu ücret, bir stajyere ödenebilecek minimum tutardır. İşletmeler isterlerse stajyerlerine hesaplanan bu tutarın üzerinde bir ücret ödeyebilirler.

Fatih Sultan Mehmet adlı öğrenci 30 iş günü staj yapmış ve hesaplanacak ücret şu şekildedir:

30 x (günlük net asgari ücret x %30) = öğrenciye ödenecek minimum ücret (Daha cömert olanlar daha yüksek ücret de verebilirler)

30 x (566,74 x %30) = 5.100,66 TL (2024 yılı asgari ücretine göre hesaplanmıştır.)

Şirket, ödenen ücretin ne kadarını geri talep edebilir?

20'den fazla çalışanı varsa en fazla; 30 x ((günlük net asgari ücret x %30) / 3) / 3 = 1.700,22 TL

20'den az çalışanı varsa en fazla; 30 x (((günlük net asgari ücret x %30) / 3) x 2) = 3.400,44 TL