237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) bendinde özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler bu Kanun hükümlerine tabidir denilmektedir. Dolayısıyla Üniversite tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan Üniversitelere bağlı sosyal tesisler iktisadi işletmeleri de Taşıt Kanununa tabidir.
Taşıt Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında “”Kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamaları esastır. Bu şekilde temini mümkün olmayan, ekonomik bulunmayan veya sağlık, savunma ve güvenlik gibi nedenlerle hizmet alımı suretiyle karşılanması uygun görülmeyen taşıtlar diğer yollarla edinilebilir.” denilmektedir.
Kanuna göre üniversitelere bağlı sosyal tesisler iktisadi işletmelerinin taşıt ihtiyacını hizmet alımı suretiyle karşılaması esastır. Sosyal tesislerin hizmet alımı yoluyla taşıt edinmesi, 01.04.2006 tarihli ve 26126 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller” e tabi olarak gerçekleştirilecektir. Anılan Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde, “Kurumlar, sosyal tesis kaynaklarından karşılanmak şartıyla sosyal tesis hizmetlerinde kullanılmak üzere hizmet alımı suretiyle taşıt edinebileceklerdir.” denilmektedir.
Sosyal tesis tarafından taşıt satın alınmak istenmesi durumunda, Taşıt Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “”Kurumların satın alacakları taşıtların azami satınalma bedelleri ile cinsi ve azami satınalma bedeli yıl içerisinde belirlenecek taşıtlara ilişkin esaslar her yıl bütçe kanunlarına bağlı cetvellerde gösterilir.” hükmü gereğince Üniversite tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan sosyal tesislerin satın alacakları taşıtların bedelleri ile cinsinin ilgili yıl Bütçe Kanununa bağlı T cetvelinde gösterilmiş olması gerekmektedir.