T.C.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
EKONOMİ BÖLÜMÜ
DANIŞMA KURULU TOPLANTISI-IV
Toplantı Tarihi ve Saati: 30.07.2024 – 10:00
Yer: Denizli İŞKUR İl Müdürlüğü
Katılımcılar:
Danışma Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Mehmet İVRENDİ
Bölüm Öğretim Üyesi Temsilcileri:
Prof. Dr. Reşat CEYLAN
Prof. Dr. Cemil ÇİFTÇİ
Dr. Öğr. Üyesi Halil UÇAL
Kamu Kurumu Temsilcisi: Fatih IŞIK
STK Temsilcisi: Mehmet SAMUR
Özel Sektör Yöneticisi: Murat ÖZDEMİR
Esnaf: Hıdır KANDEMİR
Sektör Çalışanı: Şencan FELEK
Mezun Temsilcisi: Cihat PAKYÜREK
Gündem:
- İş dünyasının mezun öğrencilerden beklentileri
- Sektör temsilcileri ile öğrencilerin etkileşiminin nasıl artırılabileceği
- Öğrencilerin iş hayatını tanıması için yapılabilecekler
- Z kuşağı öğrenciler ve mezunların iş dünyasına adaptasyonu
- Öğrenci niceliğinden ziyade niteliğin nasıl artırılabileceği
- Lisansüstü tez konularının nasıl belirlenebileceği
Toplantı Özeti:
Toplantının başında, Denizli özelinde iş dünyasının mezun öğrencilerden beklentileri ele alındı. Dil eğitiminin önemi vurgulandı ve öğrencilerin ders dışında spor, müzik gibi sosyal aktivitelere yönelmesinin, niteliklerinin artmasına ve iletişim becerilerinin güçlenmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Özellikle Z kuşağı olarak bilinen yeni neslin, iş dünyasındaki Y kuşağı çalışanlar, patronlar ve idarecilerle iletişimde zorlandığı görüldü. Bu nedenle, iş dünyası temsilcilerinin üniversitede 3. ve 4. sınıf derslerine misafir olarak katılması ve iş hayatını tanıtmasının önemi vurgulandı. Bu sayede öğrenciler, iş hayatına nasıl hazırlanmaları gerektiğini, gelecekteki işverenlerinden veya tecrübeli çalışanlardan öğrenebilecekler. Ayrıca, aidiyet duygusu yeterince gelişmeyen öğrencilerin bir işyerinde uzun süre çalışmadığı, bu durumun işverenlerin bu çalışanlardan verimli şekilde faydalanamamasına sebep olduğu tartışıldı. Üniversitelerin bu konuda yapabilecekleri tartışıldı.
Diğer önemli bir konu, lisansüstü programlarda öğrencilerin tez konusunun iş dünyasının ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda belirlenmesinin önemiydi. Gerçek hayatta uygulanabilir tezler ile üniversite-kamu veya özel iş birliği artacaktır. Ayrıca, özellikle ihracatçı firmaların yoğun olduğu Denizli’de, iş dünyasının yabancı dil bilen çalışanlara ihtiyacı belirtildi. Bu bağlamda, öğrencilerin yabancı dil eğitimine daha fazla önem verilmesi istendi.
Sonuç ve Öneriler:
Katılımcıların görüşleri doğrultusunda, 3. ve 4. sınıf derslerinde iş dünyasından temsilcilerin derslere katılımının sağlanması ve ayrıca öğrencilerin firma ziyaretleri yapması önerildi. Lisansüstü yapabilmeleri için çalışanlarına imkan veren firmaların yaygınlaşması ve tez çalışmalarının iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak belirlenmesi önerildi. Dilek ve temenniler ile bir sonraki toplantı tarihi belirlenerek toplantı sona erdi.