Acıpayam Meslek Yüksekokulu

Menü

Etkinlik Takvimi

<Şubat 2017>
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
Tümünü Gör

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Program Hakkında Genel Bilgi

 

Tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için çeşitli yönlerden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun süt ve ürünleri üreten süt sektörü; modernizasyon, yeni teknolojik ilerlemeler, ürünlerin çeşitliliğinin giderek artması ve küresel gelişim gibi çeşitli faktörlerden dolayı sürekli gelişim içerisindedir. Bundan dolayı, Türkiye’de süt sektörünün dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabet etmesi, çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesi, teknoloji transferi, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimi gibi zorunlulukları doğurmaktadır.

 

Gıda sektöründe gıda kalite kontrol elemanı, gıda teknikerliği ile süt ve süt ürünleri teknikerliği gibi mesleklerde gelişmelerin olacağı buna bağlı olarak da bu mesleklerde yetişmiş eleman ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Özellikle son yıllarda gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin gittikçe önem kazanmasına bağlı olarak bu alanda yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Denizli, yıllık 293 milyon litre süt üretim miktarı ile Türkiye'de üçüncü sırada, Acıpayam ilçesi ise günlük 250 ton süt üretim miktarı ile Türkiye'de ilk on ilçe arasında yer almaktadır. Türkiye'nin en çok süt üreten ilçesi olması için yatırımlar yapılmaya devam etmektedir. Bu bağlamda Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı bölge için ciddi bir öneme sahiptir. Bu program ile öncelikle ilçede yer alan genelde ise bölgesel düzeyde faaliyette bulunan süt ve ürünleri üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimi amaçlanmaktadır. Programın eğitim süresi iki yıldır. Mezun olan öğrencilere ön lisans diploması verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilirler.

 

Mesleki Tanım

Süt ve ürünleri teknikeri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde süt ve ürünleri üreten, süt ve ürünlerinden numune alarak mikrobiyolojik, duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yaparak analiz sonuçlarını standartlara ve mevzuata uygun olarak değerlendiren, insan kaynaklarını yönetme bilgi ve becerisine sahip kişidir.

 

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde sınavsız olarak yerleştirilebilirler.

 

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanların/olacakların ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6” puanı almaları gerekir.

 

Mesleki İlerleme Olanakları

*DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Süt Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik ve Kimya Bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans diploması alabilirler.

*Anadolu Üniversitesi Açıköğretim lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp lisans diploması alabilirler.

 

İş Olanakları

Mezun olan öğrenciler Süt ve Ürünleri Teknikeri ünvanını alırlar. Süt ve ürünleri teknikerleri, süt işlenmesi yönünde çalışmalar yaparlar.

 

Bu programdan Süt ve Ürünleri Teknikeri olarak mezun olanlar, üniversitelerin ilgili birimleri, fakülteler ve yüksekokullar, resmi kuruluşlar, kamu kuruluşları (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bakanlığa bağlı müdürlükler, İlçe Tarım Müdürlükleri, Hıfzıssıhha vb.) ve özel kuruluşlarda  (Süt sanayinde üretim veya kalite kontrol departmanları, gıda laboratuvarları vb.) iş bulabilmektedirler. Ayrıca alanlarıyla ilgili kendi üretim ünitelerini veya iş yerlerini kurma yeteneğine de kavuşmaktadırlar.

 

Programda Okutulan Dersler

 

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı (Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi)

 

1. YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

P

GRUP

STT 101

HİJYEN VE SANİTASYON

2

0

Zorunlu

STT 103

LABORATUVAR TEKNİKLERİ

2

1

Zorunlu

STT 105

MESLEKİ MATEMATİK 1

2

0

Zorunlu

STT 107

MİKROBİYOLOJİ

3

1

Zorunlu

STT 109

SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER

3

0

Zorunlu

STT 111

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

1

2

Zorunlu

ATI 101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I

2

0

Ortak Zorunlu

TKD 101

TÜRK DİLİ - I

2

0

Ortak Zorunlu

SECMELİ

Seçmeli-1

2

0

Seçmeli-1

SECMELİ

Seçmeli-1

2

0

Seçmeli-1

SECMELİ

Yabancı Dil-1

2

0

Yabancı Dil-1

 

Yabancı Dil-1 

DERS KODU

DERS ADI

T

P

ING 125

İNGİLİZCE - I

2

0

 

Seçmeli-1 

DERS KODU

DERS ADI

T

P

STT 113

MESLEK ETİĞİ

2

0

STT 114

HAYVAN BESLEME VE SÜT

2

0

STT 115

SÜT HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

2

0

 

 

 

 

 

2. YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

P

GRUP

STT 102

MESLEKİ MATEMATİK 2

2

0

Zorunlu

STT 106

ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ

1

1

Zorunlu

STT 108

SÜT MİKROBİYOLOJİSİ

2

1

Zorunlu

STT 110

FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 1

2

1

Zorunlu

STT 112

İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

2

1

Zorunlu

ISG 250

END. DAYALI ÖĞRENİM (STAJ) 30 İŞ GÜNÜ

0

0

Zorunlu

ATI 102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II

2

0

Ortak Zorunlu

TKD 102

TÜRK DİLİ - II

2

0

Ortak Zorunlu

SECMELİ

Yabancı Dil-2

2

0

Yabancı Dil-2

 

 

Yabancı Dil-2 

DERS KODU

DERS ADI

T

P

ING 126

İNGİLİZCE - II

2

0

 

 

3. YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

P

GRUP

STT 201

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

2

0

Zorunlu

STT 203

FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2

2

1

Zorunlu

STT 205

GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ

3

0

Zorunlu

STT 207

SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ

3

1

Zorunlu

STT 209

PEYNİR TEKNOLOJİSİ

3

1

Zorunlu

STT 211

AMBALAJLAMA

2

0

Zorunlu

STT 213

TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ

1

1

Zorunlu

SECMELİ

Seçmeli 2

3

0

Seçmeli 2

SECMELİ

Seçmeli 2

3

0

Seçmeli 2

SECMELİ

Seçmeli 2

3

0

Seçmeli 2

 

Seçmeli 2 

DERS KODU

DERS ADI

T

P

STT 117

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

2

0

STT 220

İLKYARDIM

1

2

STT 215

KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR (ÜRETİM) (SEÇMELİ)

3

0

STT 219

İŞLETME YÖNETİMİ 1

3

0

 

4. YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

P

GRUP

STT 202

DONDURMA TEKNOLOJİSİ

1

1

Zorunlu

STT 204

ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ

2

0

Zorunlu

STT 206

SÜT TESİSLERİ KURULUŞ VE ORGANİZASYONU

3

0

Zorunlu

STT 208

SÜT YAN ÜRÜNLERİ

2

0

Zorunlu

STT 210

YÖRESEL PEYNİR TEKNOLOJİSİ

2

1

Zorunlu

STT 104

GIDA KATKI MADDELERİ

2

0

Zorunlu

SECMELİ

Seçmeli 3

2

0

Seçmeli 3

SECMELİ

Seçmeli 3

2

0

Seçmeli 3

SECMELİ

Seçmeli 3

2

0

Seçmeli 3

SECMELİ

Seçmeli 3

2

0

Seçmeli 3

 

Seçmeli 3 

DERS KODU

DERS ADI

T

P

STT 116

BESLENME

2

0

STT 212

ÇEVRE KORUMA (SEÇMELİ)

2

0

STT 214

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (HİZMET) (SEÇMELİ)

2

0

STT 216

İLETİŞİM (SEÇMELİ)

2

0

STT 218

İŞLETME YÖNETİMİ 2

3

0