Bizi Takip Edin

facebook twitter
Güncellenme Tarihi: 13 Haziran 2020

Dijital Sergi: 25 Cevap , PAÜ MTF SBP490 Eleştirel Tasarım Dersi Çıktıları

Pamukkale Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü seçmeli derslerinden SBP490 Eleştirel Tasarım dersinin bu yılki sergisi çevirimiçi gerçekleştirildi. Geçen yıl Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşmiş olan yıl sonu sergisi, uzaktan öğretime geçilmesi ile birlikte dijital işlerden oluştuğundan bu yıl elestireltasarim2020.tumblr.com adresindeki blogda paylaşıldı.

Blog, SBP490 Eleştirel Tasarım dersinin (v.2) 2019/20 yılı çalışmalarının bir bölümünü kapsamakta. Dersin amacı, eleştirel düşüncenin tasarım, planlama ve mimarlık alanları üzerinden irdelenmesi, çevrenin ve barındırdıklarının oluşturduğu sorunların veya buluntuların katılımcılar tarafından dert edinilip çeşitli mecralarda bunların farklı alanlardan izleyicilere aktarılması.

Bu dönemin konusu Biz Neredeyiz? & Ne yapıyoruz? idi. Eleştiriye kendimizden başlamak sürecin bize en önemli katkısı oldu. Biz üniversitenin, bölgenin, dünyanın bir aktörü olarak neredeyiz ve ne yapıyoruz. Bulunduğumuz yer nelerden oluşuyor, biz bu yerin neresinde neler ile meşgulüz? Bizim algımızı, bakış açımızı, pratiklerimizi etkileyen mekanları, şehir parçalarını inceleyip nerede olduğumuzu ve hangi şeyler ile meşgul olduğumuzu kendimize dert edindik. Tasarım çıktıları ile odaklandığımız bir derdi geniş kitlelere ve kendimize anlattık.

Ders Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden Öğr. Gör. Fazıl Akın tarafından kurgulandı, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 4. ve 2. Sınıf öğrencileri ile Mimarlık Bölümü 4. Sınıf öğrencileri katıldılar. Serginin açılışı da 12 Haziran 2020 günü çevirim içi gerçekleştirildi. Açılışa Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Işıl Uçman Altınışık, Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Dr.Öğr.Üyesi Duygu Doğan ve Dr. Öğr.Üyesi Sinem Özdede Bacı, Mimalık Bölümünden Öğr. Gör. Saadet Mutlu Kaytan ve Arş. Gör. Dilek Avsanın yanısıra Eskişehir Teknik Üniversitesinden de öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Sergi, insanların üzerinde fazla vakit geçirmemesini amaçlayan, eski kıyafetlerden yapılmış banklar, çevremizdeki yapıların ön ve arka cephelerini kıyaslayan instagram sayfası, taşıtiçinden kullanılabilecek bankamatik tasarımı gibi 25 adet farklı projeyi içermektedir. Sergi dijital olarak Eylül 2020’ya kadar açık kalacaktır.