PAÜ Ana Sayfa
Pusula Bilgi Sistemi
Kale Meslek Yüksekokulu
Toggle navigation
Ana Sayfa
Hakkımızda
Birim Faaliyet Raporları
Yönetim
Genel Yönetim
Müdürümüz
Yönetim Kurulu
Yüksekokul Kurulu
Misyon - Vizyon
Uluslararası Hareketlilik Anlaşmalarımız
Kalite Yönetim Sistemi
Tanıtım Videosu
KOMİSYONLAR
KALE MESLEK YÜKSEKOKULU GENEL KOMİSYONLAR
YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ KOMİSYONLAR
MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA BÖLÜMÜ KOMİSYONLAR
SEYAHAT-TURİZM VE EĞLENCE HİZMETLERİ BÖLÜMÜ KOMİSYONLAR
MUHASEBE VE VERGİ BÖLÜMÜ KOMİSYONLAR
ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ KOMİSYONLAR
Tarihçe
Personel
Akademik Personel
İdari Personel
Önceki Müdürlerimiz
Programlar
Çocuk Gelişimi
İşletme Yönetimi
Madencilik Teknolojisi
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri
Öğrenci
DİLEKÇELER VE FORMLAR
SINAV UYGULAMA YÖNERGESİ
DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
STAJ İŞLEMLERİ
MEZUNİYET İŞLEMLERİ
MEZUN DİPLOMA SORGULAMA
İlçemiz
İlçemiz Tarihi
Hazireler ve Kale-i Tavas Mezarlığı
İnceğiz Kanyonu
Tabae Antik Kenti
Etkinliklerimiz
*** FOTOĞRAF ALBÜMÜ ***
KALE MYO ORYANTASYON VE GELENEKSEL TABAE ANTİK KENT YÜRÜYÜŞÜ
TÜRK DÜNYASINDA KADIN
12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MEZUNİYET SUNUMU
2018 AŞURE GÜNÜ
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
TABAE ANTİK KENTİ GEZİSİ
KALE MYO'DA ERDEMLİ İNSAN KONUŞULDU
İNCEĞİZ KANYON GEZİSİ
KALE MYO ÖĞRENCİLERİ MİNİK KALPLERE DOKUNDU
ŞİDDETE KARŞI KADIN HAKLARI
ÖNCE TASARRUF EDİN KALANI HARCAYIN
KÖY OKULLARINA KİTAP BAĞIŞI
KÖY OKULUNDA ŞENLİK VAR
KALE MYO YENİ BİNASINDA İLK KONFERANS
KALE MYO'DA KARİYER KONFERANSI
İletişim
English
Menü
PAÜ Ana Sayfa
Pusula Bilgi Sistemi
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
PAÜ Duyrular & Haberler
Personel İşleri Daire Başkanlığı
Kütüphane
Akademik Takvim
PAÜ Etkinlikler
Faydalı Linkler
Pamukkale Üniversitesi
YÖK
ÖSYM
E-Devlet
KYK
Tübitak
EBSCOHOST
YÖKİDE
PAÜ-Hukuk Müşavirliği
Yönetim
Bölümler
Sciencedirect
Yönetmelik ve Yönergeler
K A L E
İlçenin ilk adı olan "Tabas" incelendiğinde, Taba sözcüğünün kaya anlamına geldiği, kayalık bir tepe üzerinde kurulduğundan, bu adı aldığı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan Tabae'nin bir başka adı Türklerle birlikte, Davas veya Tavas olarak günümüze kadar söylenip gelmiştir. İlçe ilk olarak antik Tabas kentinin harabeleri üzerine kurulmuştur. Bu şehir, iki surlu bir kaledir. Kaleden dolayı, Kale Davaz olarak bilinir. 1950 yılından sonra ise, sadece Kale denilmeye başlanmıştır.
Denizli-Muğla karayolunun 78.km'sinde bulunan Tabae, doğal bir kale görünümündedir. Tabae, Büyük İskender'den sonra Anadolu'da kurulan kent devletlerindendir ve Helenistik dönemden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olmuştur. Antik dönemde kendi adına altın sikke bastırmıştır. Roma Hamamı ve Osmanlı ait Cevherpaşa Camii, günümüze kadar gelen kalıntılardır.
Tabea Ovası'nın fethinin Karaağaç Ovası'nın bir devamı niteliğinde olduğu sanılmakla Osman Bey, Abdi Bey Sultan, Bedir Bey Han gibi Beylerin Karaağaç Ovası'nın fethinden sonra diğer uç beyleri fetihlere devam etmişlerdir. Kale'nin fethi, 1200 ile 1250 yılları arasında olmuştur. Menteşe Oğulları'ndan Mirza Bey, Kale'yi muhasara etmiş, ancak bir türlü ele geçirememiştir. Çok uzun süren bu muhasara sırasında Mirza Bey, Kale'nin zayıf taraflarını nereden saldıracağını öğrendikten sonra büyük bir hamle yaparak, Kale'nin fethini gerçekleştirmiştir. Kale'nin 12. yy başlarında Mirza Beyin fethinden sonra, Kale bir Türk yurdu olmuştur. Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde; Menteşe Oğulları'ndan Mirza Bey, Kale'yi fetih ettikten sonra Kale'nin içinde insan az manasına gelen “Adem Az” demiştir. Halk tarafından bu söz zamanla Davaz şekline dönüşmüştür.
Osmanlılar döneminde Kale, Menteşe Defterdarlığı'na bağlanmıştır. Kale önceleri "Has" toprağı iken daha sonraları, "Tımar" olarak değiştirilmiştir. Zamanla burası III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan adına verilmiş ve topraklar vakıf haline getirilmiştir. XX. yy başlarında vakıf, Mabeyn Kâtiplerinden Ali Cevdet Bey'e hibe edilmiştir. 1811'de idari teşkilatta yapılan düzenlemede Menteşe Sancağı, Aydın Eyaletine bağlandı. 1867- 1883 yılları arasında Tavas ve Denizli Aydın'a bağlı iki kaza iken, 10 Mart 1883'deki düzenlemede Denizli, İzmir'e bağlı bir mutasarrıflık haline getirildi. Bu durum, 1959'a kadar devam etmiş; bu tarihte, Tavas Kazası'ndan tamamen ayrılarak müstakil bir kaza haline getirilmiştir.
Antik Tabae kenti üzerine kurulan Kale-Tavas, Menteşe Beyliği'nin önemli kentlerinden biri olmuş ve Osmanlı döneminde de önemini korumuştur. Kenti 1330'lu yıllarda gören İbni Batuta, sadece kalesinden bahsetmiş; Evliya Çelebi ise 1670'li yıllarda kentin 50 ev ve bir cami içeren bir iç kale ile 300 ev, 5 mahalle, 5 cami, 1 han, 1 hamam, 3 mektep, 3 sebil, 2 tekke ve 6 zaviyesi olan bir dış kaleden oluştuğunu belirtmiştir. Cumhuriyet döneminde 1950'liyıllardan itibaren kent heyelan nedeniyle terk edilmeye başlanmış ve 3 km kuzeyine şimdiki yerleşim yerine taşınmıştır. Kentten günümüze sadece iki cami, bir hamam, bir çeşme, bir sebil ulaşabilmiştir. Eski Kale 1985 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından “Sit Alanı” ilan edilmiştir
COĞRAFİ YAPISI
Kale 1950 sonrası ilçenin ekonomik ve sosyal hayatını etkileyen dramatik bir göç eğrisine sahiptir. Kale Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu Bölümünde Denizli iline bağlı Denizli-Muğla karayolu üzerinde Denizli il merkezine 68 km Muğla iline ise 79 km mesafede orta büyüklükte bir Anadolu şehridir. İlçe Tavas, Beyağaç, Karacasu ilçeleri ve Muğla ili ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 533 km² olup denizden yüksekliği 1045 m'dir. Eski yerleşim yerinin doğalkale oluşundan dolayı ilçemize Kale Davaz (Kale-Tavas)da denilmektedir. Kale ilçesi 29 derece Doğu meridyeni ile 37 derece Kuzey paralelinde yer almaktadır. Kale, Tavas ilçesine bağlı bir Bucak iken, 1959'da ilçe olmuştur. Doğusu Tavas, Güneyi Beyağaç, Kuzeyi Aydın İli'nin Karacasu ve Bozdoğan ilçeleri, Batısı Muğla ili ile çevrilidir. Denizli 'ye uzaklığı 68 km'dir.
NÜFUS
İl/İlçe
2017 Nüfusu
2018 Nüfusu
Yıllık Nüfus Artış Hızı (‰)
Kale
20262
20393
6,40
EKONOMİK DURUM
Merkez ve mahallelerde başta tütüncülük olmak üzere, meyvecilik, sebzecilik, zeytin, az miktarda da olsa seracılık, madencilik, orman işçiliği ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçe Merkezinde 1 kuruyemiş fabrikası ve 1 tahin üretim fabrikası vardır. Tütün ve hububatın yanı sıra kale biberi de önemli ticari gelir kaynaklarındandır. Kale biberi, Denizli’nin en az horozu ve Pamukkale’si kadar ünlü bir üründür. Kale Biberi denince; iriliği ve gösterişi ile diğer biber çeşitlerinden ayırt edilebilmektedir. Kale Carliston, Kale Dolmalık ve Kale yağlık çeşitleri üç ayrı çeşit üreticilerimiz tarafından üretilmektedir. Kale Biberinin coğrafi işaret tescil belgesi için başvuruda bulunulmuş ve 11.02.2010 tarih ve 27490 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 18.12.2008 tarihinden geçerli olmak üzere, 18.12.2008 tarih ve 139 tescil numarası ile tescillenerek Türkiye’nin 3.tescilli biberi olmuştur.