ŞAMİL GİRGİN (1943-2021)
1943 yılında İzmir'in Tire ilçesinde doğdu.
İlkokulu ve Liseyi Ödemiş’te bitirdikten sonra, İTÜ Makine Fakültesini 1966’da, İktisat Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsünü 1967’de tamamladı.
9. Dönem askerlikten sonra Tüpraş İzmir Rafinerisinde 7 yıl çalıştı. Kendi isteğiyle 1976 yılında ayrıldı. Makine İmalatı yapan GİMAS’ı kurdu.
Uzun yıllar İzmir Sanayi Odası’nda görev yapan Şamil Girgin, Özel Amaçlı Makine Sanayi Meslek Komitesi Başkanlığı da yaptı.
“Üretmek bilgi gerektirir, bizde de elde olmayan ekipman ve cihazlardan, kısacası yokluktan dolayı bilgi eksikliği vardı.”
Yaşadığı dönemin en önemli akımıydı “Türkiye’de üretilmeyeni üretmek!”. Şamil Girgin de bunun peşindeydi. Amacı, ithal edilen malları, ülkesinde üretmekti. Bunun için kolları sıvadığında, üretebilmek için gerekli olan bilginin kendisinde eksik olduğunu gördü.
Bu bilgiyi edinebileceği, cihaz ve ekipmanları tanıyabileceği yer aslında yaşadığı şehirdeydi. Soluğu, İzmir Rafinerisi’nde aldı. İzmir Rafinerisi, onun için büyük bir derya idi . Amerikan, Alman, İtalyan, İngiliz ve Rusların içinde bulunduğu bu derya, yedi yıl boyunca hemen hemen her departmanda çalışan Şamil Girgin’e, ihtiyacı olan bilgi ve deneyimi sağladı.
Zamanı gelmişti. Şamil Girgin’in ulaşmak istediği ideal, Türkiye’de üretilmeyeni üretmekti. Bu nedenle, İzmir Rafinerisi’nden istifa etti.
Ancak, bir sorun vardı. Sermaye! Bunun için, almış olduğu kıdem tazminatını kullanacaktı. İhtiyacı olan makine ve teçhizat için elindeki bu parayı sermaye yaptı.
Beş çalışma arkadaşı ile işe başladılar. Bir yıl içinde 320 ton üretime ulaşmaları bir başarıydı. Kurmuş olduğu Gimas (Girgin Makine Sanayi A.Ş.) makine, 30 yıl sonra, 400 kişi ile, 27.000m² kapalı, 30.000m² açık üretim alanında, yılda 9000 ton üretim yapabilecek kapasiteye ulaşmıştı.
Dünyada kırk dört ülkeye ürünlerini ihraç ediyordu. Şamil Girgin, idealini gerçekleştirmişti. Türkiye’de üretilmeyeni üretiyordu ve ihraç ediyordu. Bugün gelinen noktada şirket, Şamil Girgin’in felsefesi olan “her zaman yapılamayanı başarmak” vizyonu ile üretmiş olduğu ürünlerini, dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam ediyor.
Yaşam, Şamil Girgin için sadece makine üzerine kurulu değildi. Ülkesi için üretim yapan Şamil Girgin, bilginin önemini bilen bir kişiliğe sahipti. Bu nedenle, eğitim kurumlarına büyük önem verdi.
Kendisi, İzmir’in Tire ilçesinde doğmuştu. Eşi ise Denizli’nin Bekilli ilçesindendi. Şamil Girgin, eşi Zeynep Girgin hanımefendi için "Bekilli'nin ilk üniversite mezunu kızı" notunu düşüyordu. 1994’te vefat eden eşi Zeynep Girgin’in vasiyeti üzerine, Bekilli'ye üç katlı eğitim binası ve yurt yaptırdı. Yerleşkenin adı Zeynep Şamil Girgin kampüsü oldu.
Zeynep Şamil Girgin Yerleşkesi'nde,1999 yılında, eğitim fakültesine bağlı fen bilgisi öğretmenliği bölümü eğitim-öğretime başladı. Yerleşke, 2000 yılından itibaren, Bekilli Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yaptı. Şamil Girgin ise söz verdiği gibi her fırsatta Bekilli Meslek Yüksekokulu’nadestek olmaya devam etti.
İzmir’de dünyaya gelmişti. Lakin Denizli’nin Bekilli ilçesinde, 2000 yılından günümüze, bugün farklı sektörlerde çalışmaya devam eden, nitelikli işgücüne sahip pek çok öğrencinin mezuniyetine şahit olan bir meslek yüksekokulunun hayata geçmesinde, Zeynep ve Şamil Girgin’in imzası vardı. Bu imza, okulun öğrencileri için de ilham kaynağıydı.
Şamil Girgin, kendi doğup büyüdüğü şehrini ve 1. Dünya Savaş’ı gazisi olan babası Bekir Girgin'i unutmadı. Babası adına, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir anaokulu yaptırdı. Bekir Girgin Anaokulu, 2012 yılında tamamlandı ve dönemin İzmir Valisi Sayın Mustafa Cahit KIRAÇ’ın katılımı ile aynı yılın ekim ayında açılışı yapıldı. Bekir Girgin adına, Ulucak köyüne bir çeşme yaptırdı.
Mezun olduğu üniversite olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne, bir vefa nişanesi olarak, çalışma masaları bağışladı.
Biri anaokulu ve biri üniversite olmak üzere iki eğitim kurumunu ülkemize kazandıran ve eğitim kurumlarını her daim destekleyen Şamil Girgin, sadece bina yapmakla, masa temin etmekle kalmadı, vermiş olduğu burslarla başarılı öğrencileri her zaman destekledi.
Eğitim alanında bunca hayırlar yapan bir iş adamı, sağlık alanını da ihmal etmedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bölümüne, bronskopi ünitesi bağışladı. İzmir’de bulunan Karabağlar Huzurevine iki oda bağışlayan Şamil Girgin, Alsancak Salih İşgören Hastanesinin inşasında da iki odanın yapım masraflarını üstlendi.
26 Ağustos 2021 tarihinde İzmir'de yaşadığı evinde vefat etti. Kendisini ve eşini rahmetle anıyor, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
Saygı ve sevgilerimizle...