GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Program Hakkında Genel Bilgi
Tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için çeşitli yönlerden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun süt ve ürünleri üreten süt sektörü; modernizasyon, yeni teknolojik ilerlemeler, ürünlerin çeşitliliğinin giderek artması ve küresel gelişim gibi çeşitli faktörlerden dolayı sürekli gelişim içerisindedir. Bundan dolayı, Türkiye’de süt sektörünün dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabet etmesi, çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesi, teknoloji transferi, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimi gibi zorunlulukları doğurmaktadır.
Gıda sektöründe gıda kalite kontrol elemanı, gıda teknikerliği ile süt ve süt ürünleri teknikerliği gibi mesleklerde gelişmelerin olacağı buna bağlı olarak da bu mesleklerde yetişmiş eleman ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Özellikle son yıllarda gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin gittikçe önem kazanmasına bağlı olarak bu alanda yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Denizli, yıllık 293 milyon litre süt üretim miktarı ile Türkiye'de üçüncü sırada, Acıpayam ilçesi ise günlük 250 ton süt üretim miktarı ile Türkiye'de ilk on ilçe arasında yer almaktadır. Türkiye'nin en çok süt üreten ilçesi olması için yatırımlar yapılmaya devam etmektedir. Bu bağlamda Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı bölge için ciddi bir öneme sahiptir. Bu program ile öncelikle ilçede yer alan genelde ise bölgesel düzeyde faaliyette bulunan süt ve ürünleri üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimi amaçlanmaktadır. Programın eğitim süresi iki yıldır. Mezun olan öğrencilere ön lisans diploması verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilirler.
Mesleki Tanım
Süt ve ürünleri teknikeri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde süt ve ürünleri üreten, süt ve ürünlerinden numune alarak mikrobiyolojik, duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yaparak analiz sonuçlarını standartlara ve mevzuata uygun olarak değerlendiren, insan kaynaklarını yönetme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde sınavsız olarak yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanların/olacakların ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6” puanı almaları gerekir.
Mesleki İlerleme Olanakları
*DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Süt Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik ve Kimya Bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans diploması alabilirler.
*Anadolu Üniversitesi Açıköğretim lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp lisans diploması alabilirler.
İş Olanakları
Mezun olan öğrenciler Süt ve Ürünleri Teknikeri ünvanını alırlar. Süt ve ürünleri teknikerleri, süt işlenmesi yönünde çalışmalar yaparlar.
Bu programdan Süt ve Ürünleri Teknikeri olarak mezun olanlar, üniversitelerin ilgili birimleri, fakülteler ve yüksekokullar, resmi kuruluşlar, kamu kuruluşları (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bakanlığa bağlı müdürlükler, İlçe Tarım Müdürlükleri, Hıfzıssıhha vb.) ve özel kuruluşlarda (Süt sanayinde üretim veya kalite kontrol departmanları, gıda laboratuvarları vb.) iş bulabilmektedirler. Ayrıca alanlarıyla ilgili kendi üretim ünitelerini veya iş yerlerini kurma yeteneğine de kavuşmaktadırlar.
Programda Okutulan Dersler
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı (Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi)
1. YARIYIL
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
GRUP
|
STT 101
|
HİJYEN VE SANİTASYON
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 103
|
LABORATUVAR TEKNİKLERİ
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
STT 105
|
MESLEKİ MATEMATİK 1
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 107
|
MİKROBİYOLOJİ
|
3
|
1
|
Zorunlu
|
STT 109
|
SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER
|
3
|
0
|
Zorunlu
|
STT 111
|
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ
|
1
|
2
|
Zorunlu
|
ATI 101
|
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I
|
2
|
0
|
Ortak Zorunlu
|
TKD 101
|
TÜRK DİLİ - I
|
2
|
0
|
Ortak Zorunlu
|
SECMELİ
|
Seçmeli-1
|
2
|
0
|
Seçmeli-1
|
SECMELİ
|
Seçmeli-1
|
2
|
0
|
Seçmeli-1
|
SECMELİ
|
Yabancı Dil-1
|
2
|
0
|
Yabancı Dil-1
|
Yabancı Dil-1
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
ING 125
|
İNGİLİZCE - I
|
2
|
0
|
Seçmeli-1
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
STT 113
|
MESLEK ETİĞİ
|
2
|
0
|
STT 114
|
HAYVAN BESLEME VE SÜT
|
2
|
0
|
STT 115
|
SÜT HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
|
2
|
0
|
2. YARIYIL
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
GRUP
|
STT 102
|
MESLEKİ MATEMATİK 2
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 106
|
ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ
|
1
|
1
|
Zorunlu
|
STT 108
|
SÜT MİKROBİYOLOJİSİ
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
STT 110
|
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 1
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
STT 112
|
İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
ISG 250
|
END. DAYALI ÖĞRENİM (STAJ) 30 İŞ GÜNÜ
|
0
|
0
|
Zorunlu
|
ATI 102
|
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II
|
2
|
0
|
Ortak Zorunlu
|
TKD 102
|
TÜRK DİLİ - II
|
2
|
0
|
Ortak Zorunlu
|
SECMELİ
|
Yabancı Dil-2
|
2
|
0
|
Yabancı Dil-2
|
Yabancı Dil-2
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
ING 126
|
İNGİLİZCE - II
|
2
|
0
|
3. YARIYIL
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
GRUP
|
STT 201
|
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 203
|
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
STT 205
|
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ
|
3
|
0
|
Zorunlu
|
STT 207
|
SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ
|
3
|
1
|
Zorunlu
|
STT 209
|
PEYNİR TEKNOLOJİSİ
|
3
|
1
|
Zorunlu
|
STT 211
|
AMBALAJLAMA
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 213
|
TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ
|
1
|
1
|
Zorunlu
|
SECMELİ
|
Seçmeli 2
|
3
|
0
|
Seçmeli 2
|
SECMELİ
|
Seçmeli 2
|
3
|
0
|
Seçmeli 2
|
SECMELİ
|
Seçmeli 2
|
3
|
0
|
Seçmeli 2
|
Seçmeli 2
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
STT 117
|
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
|
2
|
0
|
STT 220
|
İLKYARDIM
|
1
|
2
|
STT 215
|
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR (ÜRETİM) (SEÇMELİ)
|
3
|
0
|
STT 219
|
İŞLETME YÖNETİMİ 1
|
3
|
0
|
4. YARIYIL
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
GRUP
|
STT 202
|
DONDURMA TEKNOLOJİSİ
|
1
|
1
|
Zorunlu
|
STT 204
|
ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 206
|
SÜT TESİSLERİ KURULUŞ VE ORGANİZASYONU
|
3
|
0
|
Zorunlu
|
STT 208
|
SÜT YAN ÜRÜNLERİ
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
STT 210
|
YÖRESEL PEYNİR TEKNOLOJİSİ
|
2
|
1
|
Zorunlu
|
STT 104
|
GIDA KATKI MADDELERİ
|
2
|
0
|
Zorunlu
|
SECMELİ
|
Seçmeli 3
|
2
|
0
|
Seçmeli 3
|
SECMELİ
|
Seçmeli 3
|
2
|
0
|
Seçmeli 3
|
SECMELİ
|
Seçmeli 3
|
2
|
0
|
Seçmeli 3
|
SECMELİ
|
Seçmeli 3
|
2
|
0
|
Seçmeli 3
|
Seçmeli 3
DERS KODU
|
DERS ADI
|
T
|
P
|
STT 116
|
BESLENME
|
2
|
0
|
STT 212
|
ÇEVRE KORUMA (SEÇMELİ)
|
2
|
0
|
STT 214
|
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (HİZMET) (SEÇMELİ)
|
2
|
0
|
STT 216
|
İLETİŞİM (SEÇMELİ)
|
2
|
0
|
STT 218
|
İŞLETME YÖNETİMİ 2
|
3
|
0
|