<Ekim 2019>
Tümünü Gör
Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2019

Tavas Meslek Yüksekokulu Meyve Fidanı Dikme Etkinliği

Pamukkale Üniversitesi Tavas Meslek Yüksekokulu tarafından 25 dekar olan Araştırma ve Uygulama Alanının yaklaşık 16 dekarına meyve fidanı dikme etkinliği kapsamında 850 adet meyve fidanı dikilerek kapama meyve bahçesi tesis edildi.

25 Mart 2019 Pazartesi günü gerçekleştirilen Meyve Fidanı Dikme etkinliğine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali SARI, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Gürkan SEMİZ, Tavas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdulvahap ÖZCAN, Yüksekokul öğretim elemanları, Tavas İlçe Orman Müdürü Aytekin ÖNVERMEZ, Tavas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil NAS, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman TOZLUKOĞLU, Ülke Meyvecilik sahibi Cüneyt ÜLKÜ, Tavas Sulama Birliği Başkanı Süleyman BAYRAKTAR ve Yüksekokul öğrencileri katıldı.

Araştırma ve Uygulama Alanı ile ilgili Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet KILINÇARSLAN’a açıklama yapan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Abdulvahap ÖZCAN, “Tavas Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümüne ait 25 bin m2’lik Araştırma ve Uygulama alanında “Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi” desteği ile kurulan bir dekarlık fide üretim serası ile topraksız tarım serası bulunmaktadır. Araştırma ve uygulama alanımızda bulunan 270 bin fide üretme kapasitesine sahip fide üretim serasında, Organik Tarım ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğretim elemanlarımız, öğrencilerimize uygulama yaptırmanın yanı sıra akademik inceleme ve araştırmalar da yürütmektedir. Öğretim elemanlarımız ders kapsamında öğrencilerimiz ile birlikte uygulamalı bir şekilde meyve bahçesi tesisini, bahçe kurulumundan tepe budamasına kadar eksiksiz bir şekilde göstermiştir. Şuan bahçemizde bodur, orta kuvvetli ve kuvvetli anaçlar üzerine aşılı ceviz (Chandler), Trabzon hurması (Fuyu, Rojo Brillant), ayva (Ege-22, Eşme), armut (Santa Maria, Etrusca) ve elma (Pink Lady, Fuji) çeşitlerinin yer aldığı toplam 850 ağaç bulunmaktadır. Önümüzdeki yıl meyve çeşitlerimizin sayısını artırarak gelecek yıllarda, öğrencilerin yanı sıra çiftçilere araştırma ve uygulama alanında aşılama, budama, ilaçlama, gübreleme, hasat gibi kültürel işlemlerle ilgili eğitimler vermeyi planlıyoruz. Ayrıca bu yıl ilk kez faaliyete geçirilecek topraksız tarım serasında ise çilek üretimine başlanacaktır” dedi.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ilgili olarak Prof. Dr. Abdulvahap ÖZCAN, “Şuan da araştırma ve uygulama alanımızda lavanta, İzmir kekiği, adaçayı ve ekinezya denemeleri yapılmaktadır. Ayrıca serada sukulent bitki üretimi de yapılmaktadır” dedi.

ÖZCAN ayrıca, fidanların temini, bahçenin sürülmesi ve fidan çukurlarının açılmasında sağladığı katkılarından dolayı Cüneyt Ülkü’ye ve Tavas Sulama Birliği Başkanı Süleyman BAYRAKTAR’a teşekkürlerini sundu.