Canlı Ders Sistemi Hakkında Bilgilendirme - Öğretim Elemanı

Güncellenme Tarihi: 07 Nisan 2020, 11:42

Sayın Öğretim Elemanları,

Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından kurulan uzaktan eğitim sistemi, kurumumuz veri merkezinde barındırılan ücretsiz açık kaynak kodlu 20 adet sunucu ile hizmet vermektedir. Haftalık yaklaşık 8.000 sanal ders oluşturularak canlı ders kaydı yapılmaktadır. 07.04.2020 itibari ile yaklaşık 25.000 ders kaydedilerek Pusula Bilgi Sistemi üzerinden öğrencilerin izlemesine açılmıştır. İlave olarak öğretim elemanları tarafından 10.000’e yakın ders materyali de öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.

23 Mart 2020 tarihinden itibaren başlayan canlı ders işlemlerinin ilk günlerinde yaşanan aşırı yoğunluk sebebi ile canlı derslere öğrenci katılımı durdurulmuş, öğretim elemanı tarafından kayıt edilen derslerin daha sonra izlenebilmesine olanak sağlanmıştır. Sistemimizde yapılan iyileştirmeler ile öncelikli olarak lisansüstü öğrencilerin canlı derse katılımı açılmıştır. 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren sunucularda yük dengeleme çalışmaları yapılmış olup, 8 Nisan 2020 tarihinde tüm öğrencilerin canlı derse katılımı aktif hale getirilecektir. Derslere canlı olarak katılımın başlaması ile derslerin yoğun olarak işlendiği hafta içi 08:00 - 20:00 saatleri arasında sisteme yüklenmiş video ders kayıtlarına hem öğrenci hem de öğretim elemanlarının erişimi durdurulacaktır.

Yaşadığımız olağanüstü durum nedeniyle Ülkemizde yoğun internet kullanılmakta olup bu sebeple derslere öğrencilerin eş zamanlı olarak katılımında internet kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Sisteme öğrenciler tarafından sürekli olarak bağlantı isteği gönderilerek aşırı yük yaratılması durumunda işleyişin aksatılmaması adına CANLI DERSE KATILIM otomatik olarak sonlandırılacaktır.

Canlı Ders Sırasında Sorun Yaşamamak İçin:

·         Sunum paylaşırken o ders saati içinde anlatılacak kısmın yüklenmesi (Ne kadar çok sayfalı sunum yüklenirse videonun işlenmesi o kadar gecikmektedir)

·         Mümkünse powerpoint yerine PDF uzantılı dosyaların kullanılması

·         Canlı Ders Sistemi > Canlı Ders İşlemleri > Bilgilendirme sayfasında bulunan kılavuzların okunması

·         Canlı derslerinizi minimum 20 dakika/bir ders veya tek oturumda blok olarak maksimum 90 dakika yapmanız

·         DERSİNİZ BİTTİKTEN SONRA OTURUMU SONLANDIRMANIZ önemlidir.

Göstereceğiniz anlayış için şimdiden teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI