<Ağustos 2019>
PztSalÇarPerCumCmtPaz
Tümünü Gör
Güncellenme Tarihi: 29 Mayıs 2019

Fakültemiz A ve B Blok bina ve yakın çevresi erişilebilirlik açısından değerlendirildi

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi A ve B Blok Bina ve Yakın Çevresinin Erişilebilirlik Açısından Değerlendirildi

PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe ÖZDEMİR yürütücülüğünde yapılan araştırma ile Fakültemiz erişilebilirlik yönünden incelendi. Araştırma “SBP 527-Herkes için Tasarım” yüksek lisans dersi kapsamında Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencilerinden Neriman İNCEGÜR, Hatimet TARAKCIO, Ayşenur ACAR ve Büşra ÖZTÜRK ile birlikte gerçekleştirildi.

Araştırma alanı; eğitim ve öğretim dokusunun bulunduğu Pamukkale Üniversitesi içerisinde yer alan Mühendislik Fakültesi ve yakın çevresini kapsayan, içerisinde fakülte binaları, fakülte girişleri, yeşil alanlar, otopark alanları, duraklar, yaya-bisiklet ve araç yollarının yer aldığı yaklaşık 4 (dört) hektarlık alandan oluşmaktadır. 23.369,58 m² kapalı alan içerisinde 264 kişi idari ve teknik kadro, 5958 lisans ve 983 lisansüstü öğrencisi olmak üzere toplam 7205 kişiye* hizmet vermektedir.

Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Özdemir tarafından gerçekleştirilen “Engelsiz - erişilebilir PAÜ yerleşkesi çalışmaları II” kapsamında yerleşke içi binalara erişimin sağlanması ve binalar bazında dolaşımın kolaylaştırılmasını hedeflemiştir. Bu araştırmada kampüs içindeki Mühendislik Fakültesi A blok ve B blok binaları arasındaki yaya sirkülasyonunun herkes için kullanımına elverişli ve erişilebilir hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Pamukkale Üniversitesi yerleşkesi içinde Mühendislik Fakültesi A ve B Blok Bina ve yakın çevresinin erişilebilirlik açısından analiz edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Kapalı, açık, yarı açık alanların her kullanıcı bireye yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, Türkiye’de ve dünyada konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmalar, ulusal yasal mevzuat, Engelliler Hakkında Kanun ve YÖK ün hazırlamış olduğu standartlar irdelenmiştir. Bu kapsamda YÖK tarafından “Engelsiz Üniversite” projesi kapsamında hazırlanan standartlar formu temel alınarak girişler, merdivenler ve yönlendirici levhalar ve uyarıcı işaretler, donatılar, duralar, trafik yaya geçişleri, korkuluk ve tırabzanlar, dolaşım sistemi, otoparklar ve rampalar olmak üzere 11 kriter ve alt kriter içeren Erişilebilirlik değerlendirme formu alana özgü oluşturulmuştur. Mekanın erişilebilirlik değerlendirilmesi için matematiksel değerlendirme temeline dayalı Erişilebilirlik düzeyini/ potansiyelini belirleme yöntemi geliştirilmiştir. Kullanıcıların Erişilebilirlik açısından karşılaştıkları mekânsal kullanım sorunları yerinde gözlem ve incelemelerle belirlenmiştir. Sorunlu ve iyileştirilmesi gereken alanlara ilişkin görsel veri toplanmıştır. Mevcut durum analizi yapılmıştır. Pamukkale Üniversitesi - Mühendislik Fakültesi olarak belirlenen çalışma alanı gezisi sırasında standartların uymadığı durumlar ve ölçüler not edilmiş, gerekli fotoğraflar çekilmiştir. Mühendislik Fakültesi A ve B blokta ve yakın çevresinin Erişilebilirlik düzeyi haritası oluşturulmuştur. Alanın erişilebilir ve kısmen erişilebilir düzeyde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte alandaki belirli noktalarda- bölgelerde bir kısım kriterler özelliğinin eksikliklerinin giderilmesi, iyileştirmelerinin yapılması ve niteliklerinin artırılması gerekliliği belirlenmiştir.

*Nisan 2019 itibarıyla.