Önemli bir Ortaçağ kenti olan Anide ilk kazı çalışmaları Rus Dil Bilimler Akademisi’nde görevli N. Marr başkanlığındaki bir heyet tarafından iki aşamada gerçekleştirilmiştir. 1892, 1893 yıllarındaki ilk dönem çalışmalarından sonra uzun bir ara verilmiş, ikinci dönem çalışmaları 1904-1917 yılları arasında yürütülmüştür. Marr iç kale başta olmak üzere bu gün ayakta olan yapıların neredeyse hepsinde kazı yapmış, bazı yapılarda küçük onarımlar ile güçlendirme faaliyetlerinde bulunmuştur.

Türk araştırmacıların Ani’ye dikkati 1944 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından çekilmiş, Kökten, iç kale ve sur dışında sondaj çalışmaları yapmıştır. 1965-1967 yılında ise Kemal Balkan, Büyük ve Küçük Hamam’ı açığa çıkarmıştır.

Kısa süreli bu kazılardan sonra 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı başkanlığında, yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşan bir ekiple çalışmalar yeniden başlatılmış, 2005 yılına kadar sürdürülen bu kazılarda Ebu’l Manuçehr Camii ve Selçuklu Sarayı’nın yanı sıra konutlarda ve ana yolun iki yanındaki dükkânlarda çalışılmıştır.

Erzurum Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamza Gündoğdu’nun bir sezonluk çalışmasının ardından 2006-2009 yılları arasında Kars Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Marmara Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu’nun bilimsel danışmanlığında kazılara devam edilmiştir. Çoruhlu da konut ve dükkânlardaki çalışmalara ağırlık vermiştir.

Üç yıl aradan sonra Ani’deki kazı çalışmaları önce Kars Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, benim bilimsel danışmanlığımda, daha sonra da Bakanlar Kurulu Kararlı olarak başkanlığımda sürdürülmeye başlanmıştır. Önceliğimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dünya Anıtlar Fonu’nun ortaklaşa programladığı ve restorasyon projeleri onaylanmış yapılar olmuştur. Bu bağlamda restorasyon çalışmalarına temel oluşturmak üzere 2012 yılında Abughamrents (Polatoğlu) Kilisesi’nin, 2013-2016 yıllarında da Katedral’in (Fethiye Camii) etrafında kazılar yapılmıştır.

Duyurular Tümünü Gör